сряда, 28 април 2010 г.

Руснаците вече няма да почиват на българското Черноморие !

Руснаците ще загубят България в шенгенската мъгла !

Докато всички държави от ЕС облекчават изискванията, за да привлекат повече почиващи, външно министерство нанесе сериозен удар върху родния туристически бранш !

Дарина Кахраманова

Това лято руските туристи могат да се откажат от почивка на българското Черноморие заради по-скъпата и трудна процедура за издаване на визи.

смимка: Велислав Николов

Едно популярно комедийно шоу в Русия преди време представи скеч за перипетиите на руснака, който иска да посети България по време на социализма. В него главният герой добре се е подготвил, за да получи виза: носи 18 препоръки от работата, от партията, от домоуправителя, от профсъюзите, 6 плика със снимки 3 на 4 сантиметра и нотариално заверена рентгенова снимка. Въпреки това обаче властите го отпращат и той отлага летуването си за следващата година.

През този летен сезон никой няма да иска от руснаците рентгенови снимки, но посещението на България ще е също толкова сложно. И нищо чудно повечето да забравят за тази дестинация, привлечени от улесненията, които предлагат Турция, Гърция, Испания, Кипър. Ударът по туристическия бизнес ще е голям, защото руснаците са на шесто място по посещения сред чужденците в България. Миналата година 234 хил. руснаци са почивали на нашите курорти.

Основният проблем отново е създаден от държавата

Точно преди да стартират записванията за летния сезон, министерството на външните работи реши, че руснаците не могат да кандидатстват за визи онлайн. Освен това посредническата фирма при издаването на визите - VFS, увеличи таксата си - вместо 12 евро тя вече е 20 евро. Беше отменено и предишното решение на кабинета визите за деца до 12 години да бъдат безплатни. На практика посредническата фирма се връща обратно в играта, след като миналата година бе решено от нейните услуги да се възползват само желаещите. И това бе направено именно за да се облекчат българските предприемачи, които се занимават с туризъм.

Вече цяла седмица представители на туристическия бранш се опитват да получат някакъв убедителен отговор на въпроса защо се прави всичко това. От външно министерство обаче обясняват промените единствено с предстоящото приемане на България в Шенген, което трябва да стане в началото на 2011 г. В понеделник МВнР се принуди да организира публична дискусия с браншови организации в туризма, но резултатите от нея са нулеви - оплакванията ще се проучат, а дали проблемите ще бъдат решени, не е ясно.

Според Валери Веселинов, директор на дирекция "Консулски отношения" в МВнР, забраната руснаците да кандидатстват онлайн за визи се дължи на липсата на регламент, по който ЕС дава право на граждани извън съюза да подават молби по интернет. Това обяснение направо слиса големите руски туроператори, защото включително за шенгенски държави те подават заявления за визи по електронен път. Веселинов обаче не се даде и каза, че ако наистина има такива държави, става въпрос по-скоро за изключения и очевидно те заобикалят съществуващите разпоредби.

Всъщност основният документ, който регламентира визовия режим за страните от Шенген, е Визовият кодекс на Европейската общност. Той е в сила от 5 април тази година и трябва да уеднакви политиката по издаване на визи за страните от зоната. В документа изрично се посочва, че България, Румъния и Кипър ще бъдат задължени да го прилагат, след като станат част от шенгенското пространство.

Самите изисквания при кандидатстване за виза са описани подробно в специален наръчник. От него става ясно, че в аргументите на външно министерство има само известно основание. Там например се препоръчва документите да се подават лично, когато става въпрос за лица, които за пръв път кандидатстват за виза в страна от Шенген. Причината е, че единствено така могат да се събират биометрични данни. В документа е записано още, че след като във всички страни от зоната заработи единна информационна система за събиране на биометрични данни, процедурата значително ще се облекчи. Тоест, ако някой веднъж е дал пръстови отпечатъци, те ще се копират автоматично за следващия път и тогава няма да има нужда лицето да кандидатства физически. Самите пръстови отпечатъци ще са валидни до 59 месеца от събирането им.

Освен това в наръчника изрично се посочва, че тези указания не вменяват законови задължения за държавите от Шенген. Не е ясно защо МВнР въвежда тези мерки непосредствено преди летния сезон, вместо да ги отложи за есента, докогато може да проведе разяснителна кампания.

Туроператорите недоволстват и от вдигането на таксата,

която събира посредническата компания VFS. Дори и това бе оправдано с шенгенските изисквания. Защото данните, които трябва да събират консулските служби в чужбина, са се увеличили четворно, следователно и цената трябва да се вдигне. А всъщност вдигането на цената се дължи само и единствено на частните интереси на VFS. В крайна сметка не се увеличава цената на самата виза, а таксата за издаването й.

Бизнесът не за пръв път се оплаква от монополното положение на VFS. Сега дори и някой да иска да кандидатства за виза в консулските служби, трябва да си запази час пред служителите на VFS. Те му насрочват дата и час, който може да е и след месеци. Това прави работата на туроператорите направо невъзможна.

Скандалите с фирмата VFS започнаха още с избирането й

за посредник през 2008 г. Компанията беше наложена от тогавашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и бе избрана, без да се провежда търг. Керемедчиев тогава обясни, че спешният избор на фирмата се наложил заради големите опашки, които се бяха образували пред консулските ни служби в Русия. И до днес не е ясно каква е първопричината за натрупването на опашките. Официалните данни показват само, че през 2007 г. в българската консулска служба в Москва са работили 21 души, а сега - едва 6.

VFS трябваше да оборудва за своя сметка изнесени визови центрове в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск и Екатеринбург. Естествено, за да си покрие разходите, фирмата наложи допълнителна такса и още тогава руските туроператори се разбунтуваха. Наскоро VFS е била преизбрана за същата услуга за срок от още 3 години и от външно обясниха, че е бил проведен конкурс от посолството ни в Москва. По принцип процедурите за обществени поръчки се обявяват на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Точно такава процедура обаче там няма. Според работещи в туристическия бранш на сайта на посолството ни в Москва преди няколко месеца са били обявени изисквания към фирма, която да поеме издаването на български визи, но следи от обявен и проведен конкурс на сайта в момента няма.

И тъй като основното оправдание за аутсорсването на визите е липсата на достатъчно кадри в консулските ни служби, туристическите организации предложиха да съберат помежду си 50-100 хил. евро, за да платят командировъчни на допълнителни служители поне за летния сезон. Но МВнР отказа. Оправданието е, че чрез посреднически фирми се работи в много европейски държави - Великобритания, Франция, Гърция и др.

Любопитното е, че Кипър, който също очаква да бъде приет в Шенген, предлага много по-облекчени условия за издаване на визи за руските туристи. В сайта на тяхното външно министерство е посочено, че еднократна виза струва 10.25 евро, а многократна - 34.17 евро. За руските туристи обаче визите са напълно безплатни. Руските граждани не плащат краткосрочни визи и в Турция и Хърватска, а Гърция облекчи значително процедурата по издаването им. Испания също започна инициатива за въвеждане на безвизов режим за руснаците, която беше подкрепена от Италия и Гърция.

Външно обаче не приема и подобни аргументи - България трябва стриктно да се придържа към изискванията, защото и най-малката грешка може да спъне влизането ни в шенгенското пространство. Или, както се изрази зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов за Гърция, Испания и Италия: "Разликата е, че те са вече вътре, а ние - отвън". Може и така да е, но не се ли правим за пореден път на по-католици от папата?

Руските туристи вече няма да могат да кандидатстват за визи онлайн, а ще трябва да представят документите си на хартиен носител.

снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ


сега / Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !