четвъртък, 4 март 2010 г.

Стефан Шарлопов - председател на съюзa по балнеология и СПА туризъм:Почивам в Гърция,защото децата ми получават обриви на българското Черномoрие !

Стефан Шарлопов - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм:

Почивам в Гърция,защото децата ми получават обриви на българското Черноморие !

И още от същия Шарлопов:

Ще инвестирам в Гърция,защото там има правила !

А този беше в студиото на бтв,за да защитава българския туризъм !





"За" и "против" истината за българското Черноморие !

"Медиите трябва да си мълчат за презастрояването на Слънчев бряг и другите части на българското Черноморие, за да не вредят на туризма и имиджа на страната". Такава теза изказаха пред bTV Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА. Те бяха в студиото по повод филма на Генка Шекерова "Бетонни градини", който третира проблема с презастрояването и последствията от него. Те бяха в студиото по повод филма на Генка Шекерова, който третира проблема с презастрояването и последствията от него.

Седемнайсет организации от туристическия бранш изпратиха протестна декларация до премиера Борисов заради документален филм на bTV, който все още не беше излъчен. Първата част на поредицата "Бетонни градини" - "Слънчев бряг" на Генка Шикерова, беше излъчен в събота в bTV Документите (гледайте филма тук)

"Шокирани сме от агресивната предварителна реклама на филма в bТV и крайно възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България", се посочва в декларацията, изпратена и до премиера Бойко Борисов.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин каза за “Тази сутрин”, че инициативата била подета след разговора за филма с автора Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев в студиото на предаването миналия петък. Въпросът бил повдигнат на годишното събрание на организацията.

"Поставяме въпроса кой печели от реалността, попита Рагин. По думите му през тази година в условията на криза туризмът е единственият отрасъл в страната, който има ръст от 1 процент. Приходите до момента са около 2 милиарда и половина и се очакват още около 500 милиона лева.

"Ако не беше туризмът, какво щеше да стане с валутния борд, какво щеше да стане с икономиката. Нещо, което може да спаси валутния борд е застрашено, и нашият бизнес е застрашен", каза Рагин.

За филма нямаме претенции, истината е такава, но какво печелим

призна Рагин и призова, цитирайки Жак Ширак: Поне замълчете, като няма какво да кажете. Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА, каза, че филмът е пример за това как държавата е абдикирала от своите функции през последните 20 години.

"В бранша в момента е изключително трудно. Този филм ще бъде възприет от нашите конкурентни дестинации – Турция и Гърция, и от туроператорите като възможност да натискат хотелиерите за по-ниски цени, или да предпочетат съседни дестинации заради негативните факти, посочени във филма", каза Рагин.

Филмът е много обективен, факт е

Слънчев бряг беше това, което сте показали във филма, призна и Шарлопов. Въпросът е какво печелим като държава и като туристическа дестинация като концентрираме вниманието върху негативни факти, които знаем всички.

Като пътуваме в една лодка, да не си пробиваме дупчици, призова Шарлопов и попита защо медиите не са застанали срещу презастрояването на курорта в началото на този процес. По думите му туристическият бранш много добре знае какви са минусите на българския туризъм: държавата е абдикирала от своите регулаторни функции.

Излъчването на този филм ще удари сериозно бранша. Ние се стараем да увеличаваме качеството на продукта, да се обърнем с лице към българския турист, защото го загърбихме. Въпросът е как заедно да видим къде е основният проблем в Слънчев бряг, който става ясен и във филма:

Търсим 4-5 звездни туристи за тризвезден курорт, какъвто сами си направихме

По-добре да си кажем какъв ни е продуктът - "веселото море и купонът", и има достатъчно хора в Европа, които биха харесали този продукт, каза Шарлопов. В същото време самият той призна, че почива в Гърция, защото децата му получават обриви от водата в нашето море.

Авторът на филма Генка Шикерова му припомни неговите думи, че трябва да помним историята и да се учим от грешките си.

"Факт е, че в Слънчев бряг е допусната грешка и вие го признавате още през 2007 година във ваши интервюта, където казвате: ликвидирахме Слънчев бряг, Златни пясъци, Банско, Пампорово, а може би и Боровец", каза Шикерова.

Преди 10 години вие и вашите хора сте знаели това, което ще последва в Слънчев бряг и по българското Черноморие, каза журналистката по повод упрека на бранша за реакцията на медиите в началото на процеса по застрояването.

"Хората са масово възмутени от това, което се случва по Черноморието, не защото са гледали филма, а защото са се сблъскали с отношението към българския турист и с двойния стандарт", каза Шикерова. По думите й, авторите на филма не би трябвало да са адресат на протеста на туристическия бранш.

Очаквайте и втората част от поредицата на Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев "Бетонни градини" - "Къща край брега", която разказва за бетонирането на испанското крайбрежие и приликите и разликите в това отношение между България и Испания. Зрителите ще могат да проследят филма в bTV Документите следващата събота, 5 декември, също от 22.30 ч.

btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !