понеделник, 19 април 2010 г.

Инфраструктурата на Слънчев бряг ще бъде продадена на община Несебър !

Отново продават инфраструктурата на Слънчев бряг !

Държавата трябва да реши дали ще откупи 25% дял от миноритарните собственици


image

На предстоящото събрание на акционерите ще се потърси разрешение на проблема със стопанисването на алеите, улиците, озеленяването на курорта.

Рая Атанасова

Инфраструктурата на Слънчев бряг ще бъде продадена на община Несебър, съобщи за „Класа“ областният управител на Бургас Константин Гребенаров след свикана от него работна група в петък. На срещата трябваше да се реши въпросът със собствеността на улиците, алеите и озеленяването в комплекса. В момента дейностите по поддръжката на общите части в курорта се извършват от „Слънчев бряг“ АД. Хотелиерите обаче плащат такси както на община Несебър, така и на дружеството и не са съгласни да продължат така.
Държавата трябва да обезщети по някакъв начин миноритарните собственици, които държат 25% от курортното дружество, за да може после да прехвърли инфраструктурата на община Несебър. Един от вариантите е да се откупи техният дял и държавата да стане 100% собственик на „Слънчев бряг“ АД. За целта ще бъде направена нова пазарна оценка на инфраструктурата и ще се предложат различни варианти за разсрочено плащане, уточни пред „Класа“ Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“. Според Иванова така собствениците ще плащат само таксите, за които и досега имат задължения по Закона за местни данъци и такси - данък сгради, такса смет и туристическа такса. Сега обаче ги карат да плащат и инфраструктурна такса на дружеството.
„Държавата трябва да откупи дела на миноритарните собственици и инфраструктурата да се управлява от икономическото министерство чрез областната управа, а не да се прехвърля на Несебър“, смята Малина Стратиева, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД. Държавата реално няма да даде пари, защото дружеството разполага с резервен фонд. Тогава финансирането на дейностите ще се извършва от делегираните бюджети на общините на база курортната такса, което ще направи процеса по-прозрачен, убедена е Стратиева.
За 4 май е насрочено общо събрание на акционерите на дружеството, на което ще се избере и ново ръководство. Вероятно тогава ще бъде потърсено и разрешение на проблема със собствеността и стопанисването на инфраструктурата на курорта.
„Слънчев бряг“ АД намали загубата за 2009 г. до 8,450 млн. лв. при отрицателен резултат за 2008 г. в от 10,843 млн. лв., сочи одитираният неконсолидиран отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ. Приходите от продажби на „Слънчев бряг“ АД през миналата година се увеличават с 36% до 2,679 млн. лв.класа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !