вторник, 6 април 2010 г.

Пазарът на зимни ваканционни имоти е секторът при недвижимите имоти засегнат най-силно от икономическата криза !

Предприемачите от зимните курорти станаха хотелиери !

Инвеститорите във ваканционни имоти в зимните ни курорти се превръщат в хотелиери за да минимализират загубите от невъзможността да продадат апаратамнтите. Това показва проучване на инвестиционната компания "Г...н Л..ф".

Пазарът на зимни ваканционни имоти е секторът при недвижимите имоти засегнат най-силно от икономическата криза."Търсенето на имоти в зимните курорти през изминалия сезон 2009/2010 бе три пъти по-слабо от това през предходния и е много далеч от нивата през 2008-ма, когато е направено планирането на много от излизащите в момента проекти", коментира Мариана Даскалова, търговски директор на "Г...н Л..ф". Липсата на купувачи създаде условия за появата на голям брой проблемни проекти, част от които бяха замразени, а други – построени с риска да останат нереализирани. Изходът, който инвеститорите видяха през изминалия сезон, бе в превръщането на тези проекти в хотели, посочи Даскалова.

Според нея за разлика от инвестиционния, туристическият сезон е бил силен, като е имало голяма активност от страна на гърците. Прогнозите, че те могат да се превърнат в купувачи обае не се сбъднаха и това накара предприемачите да започнат да управляват непродадените апартаменти и къщи, като ги отдават под наем.

Единични сделки за продажба са били сключени с англоезични купувачи, привлечени от силния спад на цените в този сегмент, показва проучването на "Г...н Л..ф". Според него цените в Банско са паднали с до 50%, като предлагането на масовите апартаментни комплекси е изключително активно, а конкуренцията сериозна. В Пампорово и Боровец цените останаха малко по-устойчиви, но също демонстрираха значителен спад – около 20%. Част от цените се върнаха на нивата от 2005 година, сочат още данните на "Г...н Л..ф". G...nL..e. Средната цена на ваканционен имот тази зима е била малко под 40 000 евро, докато през 2008 година тя е надвишавала 65 000 евро, което представлява повече от 40% намаление.

В Банско средните цени на студията през изминалата зима бяха около 30 000 евро. Апартаментите с една спалня се движеха между 40 000 и 50 000 евро, а по-големите имоти с две спални можеха да се намерят на цени от 60 000 до 80 000 евро. Значителното понижение в ценовите нива активизира и българските туристи. Те имаха възможността да се сдобият с ваканционен имот в планински курорт за около 650 евро на кв.м., но въпреки това интересът им към зимните ни курорти, подобно на гръцкия, бе по-скоро туристически, отколкото инвестиционен.

Най-търсени от инвеститорите бяха руските купувачи, поради по-високите бюджети, с които тези клиенти разполагат. Тяхното търсене бе насочено към проектите с високо качество и редица допълнителни екстри. Сделките с руснаци държат вече 48% от този сегмент на пазара, при над 90% за летните курорти и едва 18% от пазара на зимни имоти през 2008-ма. Българите заемат скромните 15%, а останалите проценти си поделят англичани, гърци, румънци, малтийци, испанци.

В Банско търсенето на имоти за инвестиция бе най-силно заради ниските цени, по-лесното управление и отдаване под наем за допълнителен доход. Пазарът на този зимен курорт предлага и голямо разнообразие в ценови диапазон. Цените в Банско се движеха от 300 до 1200 евро на кв.м. Най-търсени бяха имотите на цени около 600 евро на кв.м. Повиши се и интересът към по-луксозните имоти в зимния курорт на нива от 800-950 евро на кв.м. В Пампорово имаше и по-ниски офертни цени. Нивата там бяха около около 500 евро на кв.м. В Боровец пък спадът бе около 15% спрямо 2008 година.

Предлагането на зимни ваканционни имоти в пъти надвишава търсенето, сочат още данните на "Г...н Л..ф". Като резултат от това пазарът на земя в тези курорти замря. Така част от предприемачите, които закупиха терени за строителство в периода 2006-та – 2008-ма година, не могат да ги реализират нито като проекти, нито като апартаменти.

"За да не претърпят повече и по-големи загуби, очакваме много от колегите, които разполагат със свободни средства, да застроят тези проекти, като ги регистрират като хотели.", прогнозира Мариана Даскалова. "Ниските цени на строителството в момента са изцяло в полза на подобно инвеститорско решение. С още по-голяма сила тази тенденция ще видим при имотите в строеж, които, ако не бъдат достроени, ще се превърнат в "паметници" и ще доведат до фалит редица предприемачи.", допълва Даскалова.

дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !