четвъртък, 15 април 2010 г.

"Еразмус за туристи" !

ЕС стартира "Еразмус за туристи" !

Министрите от страните в Европейския съюз (ЕС), които отговарят за туризма, ще се срещнат утре в Мадрид, за да дадат начало на програма, която ще стимулира хората да излизат в почивка през цялата година, а не само през туристическия сезон. По този начин работещите в тази сфера ще имат работа не само в определени периоди от годината, сочи проект, цитиран от електронното издание EurActiv. Инициативата бележи началото на европейска политика в областта на туризма съгласно Лисабонския договор.

:::

Главният редактор на излизащото в Брюксел издание „Euroactive” ГЕОРГИ ГОРАНОВ ГОТЕВ е потомствен доносник с агентурен псевдоним ИВАНОВ!гласове

:::

EU to launch 'Erasmus for tourists'

L'UE veut lancer "Erasmus pour les touristes"
Министрите ще подпишат обща декларация, с която ще се ангажират да подкрепят "мерки и инициативи, окуражаващи удължаването на активния сезон в туризма", гласи проектът.

Окончателният текст на проекта би трябвало да бъде одобрен днес в Мадрид по време на първата министерска среща по въпросите на туризма, след като секторът стана част от правомощията на ЕС с влизането на Лисабонския договор в края на миналата година.

Инициативата има за цел да "допринесе за борбата срещу сезонността и поддържането на заетостта в туриззма във времето, когато не е активният сезон", пише още в проектът.

Повечето от десетте милиона души, които работят в туристическата индустрия в ЕС, обикновено са заети в нея само в определени периоди на годината. Причините се крият в сложното естество на този вид бизнес, свързано с атмосферните условия и празничните и почивни дни.

"Сезонността представлява значителен проблем за конкурентността на туризма. В този контекст, аз планирам да предложа конкретни инициативи, за да удължа активният сезон", смята зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Антонио Таяни.

Част от тези инициативи е стартирането на проект, който може да бъде определен като "Еразмус за туристи" и е вдъхновен от успешната обменна програма на ЕС за студенти.

"Млади хора, тези над 65 години и лица с намалена мобилност или нисък доход ще получат финансова подкрепа, за да отидат на почивка в периоди на ниска туристическа активност", обясни представител на ЕК, който отговаря за проекта.

Например жителите на Северна Европа биха могли да отидат в Южна Европа през зимата, доакто тези от Средиземноморието биха могли да посетят северните части на континента по време на най-горещите месеци от годината, предвижда планът. Идеята за това дошла от испански проект, който допринесъл за значително увеличаване на туристическата дейност в по време на сезоните със слаба активност чрез стимулиране на междурегионалния обмен. В момента Испания е лидер в ЕС в туристическия сектор.

В този смисъл, министрите ще се ангажират да удължат активния сезон чрез "окуражаване на туристическите пътувания и туристическия обмен в слабо активния сезон", сочи проектодокументът.

Политиката на ЕС в областта на туризма

В съответствие с новите правомощия на ЕС съгласно Лисабонския договор, министрите ще се обвържат и с редица конкретни инициативи, които ще бъдат стартирани през следващите години.

Очаква се да бъде създадена туристическа обсерватория, за да събира подробна статистика за туристическия сектор на европейско ниво. "Би трябвало да бъде нещо като Евростат, но посветен на туризма", обясни служител на ЕК. Очаква се това да помогне на туроператорите да планират своята работа по-ефективно, като е адаптират спрямо нововъзникващите тенденции.

Министрите също така трябва да се договорят за определението на "система - индикатор за дестинации на устойчив туризъм", за да откроят по този начин местата и курортите, които предлагат високо ниво на обслужването, но в същото време пазят околната среда. "Това ще наподобява Програмата "Син флаг", която класифицира най-чистите плажове и пристанища в над 40 страни, обясни представител на ЕК.

ЕС планира също да договори партньорства в областта на туризма със страни извън ЕС, в това число Китай, Бразилия, Русия и Индия. Целта е разработването на пакетни пътувания в различни страни на континента. Това би трябвало да улесни пристигането на нови туристи в Европа и да помогне за предовратяването на посещения, които се концентрират само върху една страна от ЕС.вд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !