четвъртък, 8 юли 2010 г.

Лъжите на вестник "монитор"

Свършиха местата в семейните курорти

Морето ни по-евтино от комшийското

42 лв. на ден излиза почивката в четиризвезден с отстъпките за децата


Летовниците се интересуват от най-изгодните оферти с всичко включено в цената и близост до морето.
.
Алтернативата е къмпинг

Цени от 15 лв. на човек до 57 лв. за помещение за трима души в бунгало в пика на сезона предлагат в къмпинг „Арапя", разположен между Царево и Лозенец, на 65 км южно от Бургас. На фона на изчезващото по Черноморието у нас къмпингуване през последните години вече могат да се намерят няколко великолепни оазиса. Те са ревниво пазени най-вече от хората, които ги посещават, а разстоянието от бунгалата до морето е на „скок-подскок" разстояние. Условията в „Арапя" са отлични, защото всяко бунгало е със самостоятелен санитарен възел, на повечето места е разрешено настаняването на домашни любимци. Вместимост за по 200 палатки и 200 каравани е възможно на къмпинга в Ахелой. Цените за отсядане са 7,50 лв. за възрастен в каравана и 5 лв. на човек за удоволствието да почивате на палатка. В Черноморец къмпинг „Градина" предлага 50 бунгала, както и места за 40 палатки и 170 каравани. С плитко и чисто пясъчно дъно се хвали къмпинг „Добруджа" в Шабла, където удобно могат да се разположат 30 палатки и 30 каравани. В Обзор отсядането на брега в бунгало струва между 12 и 33 лв., палатките плащат 6 лв., а караваните по 8 лв. На Каваците вместимостта е за 200 палатки и 50 каравани, а бунгалата са 66. В Китен освен 63 бунгала по около 18 лв. с общо 126 места е предвидена площ за 140 палатки и 63 каравани, като за възрастен цената е 4 лв. на вечер, за дете е по 2,5 лв., за палатката се плаща по 7 лв. и по 8,50 за караваната.В добро състояние са още къмпингите в Дуранкулак, „Лагуна" на Златни пясъци, „Лазурен бряг" на Аспаруховия плаж във Варна, „Силистар" в Синеморец.
.
На Албена - 42 вида спорт

С 42 вида спорт се разнообразяват летуващите на Албена. Нито едно от допълнителните занимания не е включено в офертите за почивка. За час тенис на корт цената е 20 лева, а на маса - точно наполовина по-малко. 12-часово училище по езда е 200 лева. Един час езда с инструктор е 40 лева. Същата е цената и на самостоятелна езда в манеж. Атракционите са горе-долу в същия ценови диапазон. 10 минути возене на банана е 10 лв. Джет ските за същото време са 50 лева. Толкова струва и един скок с воден парашут. По 20 лева са ползването на водно колело за 1 час, рингове и сърф. Най-евтиното удоволствие е разходка с лодка до хоризонта за 30 минути. Цената за възрастни е 8 лева, за деца - 6 лева. Не са забравени и любителите на риболова. За 4 часа пътуване с лодка и самият риболов излиза 40 лева. Разходка с бърза лодка, която минава за яхта, е също 40 лева, но за час. Обиколката на комплекса с карета е по договаряне. Много често файтонджиите правят големи отстъпки на българите и им вземат по 20 лева, докато тарифата е 65 лева. Същите удоволствия предлага и Балчик, като там цените са с една идея по-евтини. Скок с бънджи за 5 минути е 5 лева. Ползването на малка рикша за 1 час е 3 лева, а голяма рикша - 8 лева за 30 минути. В Балчик разходката с яхта е 8 евро без ДДС. В сравнение с офертите преди 4 години цените са почти същите. Тогава возенето с джет за 15 минути е било 45 лв., парашутът е бил 50 лв. на човек, а водните ски са били 30 лв. за 10 минути.
.
На палатки по съседски
Ако решите да заложите на самостоятелно разработен маршрут в Турция и плажна романтика, можете да се възползвате от 16 добре разработени къмпинга, които предлагат както директен достъп до морето, така и цени, които са между 4 и 10 евро на човек на вечер в палатка или в каравана. Отседналите в бунгала плащат между 10 и 30 евро на легло.Цените за къмпингуване в Гърция са сходни с тези в Турция, а местата, където можете да се настаните при гарантирани добри санитарни условия, са 78. Цените в тях не се различават с повече от 3-4 евро от едно място до друго. Отсядането на възрастен в палатка на ден струва около 4-7 евро, на дете не повече от 4 евро, а за каравана се плаща до 10 евро на човек. Повечето къмпинги допускат присъствието на домашни любимци, но е добре да проверите това предварително.
.
Лятната ваканция на село

И селото стана луксозно място, защото офертите за добре поддържаните възрожденски къщи варират между 30 и 120 лв. на вечер. Обикновените домове за гости сред природата се предлагат от 10 до 30 лв. на легло и най-често без включена закуска. Самото сутрешно похапване е между 2 и 6 лв. на човек за домашно приготвена храна. Като израз на традицията почти всички собственици на селски къщи залагат на оформлението - китеници, родопски одеяла, стари колела от каруци. В храната се залага на биволско кисело мляко, катък, прясно сирене, а в рекламите се изтъкват щъкащи из двора кокошки и петел. Повечето селски места се обвързват с близки природни забележителности. Цените на храната обаче са в най-широки граници - от 2-4 лв. за гозба до 12-15 лв. за същото ястие, но поднесено върху бродирана покривка. Туроператорите са категорични, че над 95% от хората се осланят къде да отидат на село по съвет на познати и приятели. Средната продължителност на селската почивка е 5 дни.
.
Цените на квартирите като по Татово време

Христо Танев
Хазяите все по-трудно се борят с конкуренцията на поевтиняващите хотели и апарт-комплексите.
Кризата върна по морето цените от Татово време за радост на туристите. Броени дни преди сезонът да навлезе в разгара си, частните квартири по Южното Черноморие се харчат по десет лева на вечер. Много хазаи са готови да търгуват и на 8, но с условието че туристите ще останат поне 10 дни в дома им. Други пък в битката за клиенти предлагат като бонус безплатно кафе и домашна закуска. Тези оферти обаче ще са валидни само още седмица. От средата на юли морските хазаи вдигат нощувката на 12 лева. В сравнение с луксозните 5-звездни хотели ваканцията в квартира си излиза направо без пари. Единственото неудобство на частните квартири остава общият санитарен възел и компанията на хазаите. Такава евтиния по морето не е имало от години, коментират и самите собственици. Тъй като намирането на клиенти е приоритет за тях, не се поставят изисквания. Изключения правят само Созопол и Несебър, където по традицията цените и на квартирите са по-скъпи. В двата града пазарлъците почват от 15 лева за легло на вечер. На същата цена в другите курорти може да се наеме стая в доста приличен хотел. 30 лева струват в момента двойните стаи в семейните хотели в Царево, Китен и Приморско. Офертите за екзотичния Синеморец са още по-атрактивни. Цената на нощувка в къща за гости е 15 лева, а самостоятелен апартамент за четирима може да се наеме срещу 60 лева на вечер. Такива всъщност са началните офертите за апартхотелите в района, които са част от цялостно завършена инфраструктура. Техните цени стигат до 150 лв., но в такова жилище може да се нанесе цяла компания. Преимуществата са свързани с прилежащите басейни, СПА центрове, паркинги и близост до морето.Стаите с три легла в най-южния ни курорт струват по 40 лева, а цяла вила, в която се побират от 8 до 10 души, може да се наеме срещу 100 лева. Най-евтини дори и през юли остават бунгалата с общ санитарен възел в Ахтопол. Нощувката в тях излиза 5 лева на човек. За бунгало със самостоятелно WC цената вече скача тройно и четворно. В предишни години летовниците често са се договаряли с хазяите да им готвят с продукти, които сами са купили. Все повече са пестеливите летовници, които настояват да получат достъп до кухнята и собствена площ в хладилника, за да си готвят и да съхраняват манджите си. Поради кризата собствениците не изискват от летовниците да не пушат в стаите си.
.
„Копърка” без книжка вози чужденци на Златните
Нелегален таксиджия бе арестуван от полицията вчера, след като при проверка на автомобилните инспектори бе пипнат да вози чужденци към Златните. Полицията е отвела в районното управление заловения нарушител, тъй като се установява, че шофьорът е и с отнето свидетелство за управление на МПС заради употреба на алкохол. Това разкри за "Монитор" шефът на автомобилната инспекция във Варна инж. Коста Панайотов вчера. Девет менте превозвачи са пипнати да превозват чужди туристи от Варна до Златните пясъци и обратно. Дестинацията била особено предпочитана, тъй като при уговорена предварително цена чуждите туристи трябвало да плащат в евро. Вчера хайките за нелегални превозвачи завардиха курорта Златни пясъци. Само през вчерашния ден са установени девет таксиджии, които возят чужденци с личните си автомобили и без каквато и да е сигнализация, че са таксита. Уговорките ставали на рецепциите на хотелите, където нелегалните причаквали чужди туристи. Някои от проверените дори се правели на екскурзоводи, като организирали екскурзии из Варна за новодошли чужди туристи.1500 лева е глобата за менте таксиджии, а от старта на масовите проверки за нелегални таксита инспекторите са заловили 10 нарушители. В много случаи по-малките хотели са в комбина с измамниците и от рецепцията учтиво посочват хора, които за първи път идват в страната ни и още не могат да се ориентират в богатството от измамнически схеми.
.
Пламна хотел в Слънчев бряг
Пожар избухна посред нощ в луксозния хотел "Несебър бийч" в курорта Слънчев бряг. За щастие инцидентът се е разминал само с десетина изплашени туристи, без ранени и пострадали. Пожарът е пламнал около 1 часа след полунощ вчера в северното крило на хотела. Според очевидци най-вероятно огънят е тръгнал от пет голф-колички, паркирани под терасите на първия етаж. Пламъците бързо плъзнали нагоре по терасите и подпалили изнесените на верандите пластмасови маси и столове. От полицията уточниха, че са засегнати терасите на общо четири хотелски стаи. Спящите туристи се разбудили от задушливия дим от топящата се пластмаса и се развикали за помощ. На мястото на инцидента само след две минути е пристигнала пожарна с петима огнеборци, които потушили светкавично огъня. Управата на комплекс "Несебър бийч" пък незабавно евакуирала всички туристи от горящото крило и ги е настанила на безопасно място в друга част на хотела. Пожарът е бил потушен точно преди огънят да обхване и самите стаи. От високите температури обаче два от стъклопакетите на хотелските стаи са са изпочупили, унищожена е и дограмата. Огънят се е прехвърлил и върху съседния магазин за дрехи. Помещението е обгоряло леко, но няма сериозни щети, казаха от полицията. Криминалисти вече са започнали разследване на инцидента. Полицията ще нищи и версията за умишлен палеж. Според разследващите мястото, от което е тръгнал пожарът, е абсолютно безопасно и не е имало запалителни течности или електрически уреди, които да причинят възникването на пламъците.
.
Бием Испания по чисти плажове

МОНИТОР
Пясъчната ивица край Дунава вече събира летовници, край реката обаче няма нито един разрешен плаж.
Изпреварихме Италия и Испания по чисти морски плажове и условия за къпане. Това сочи в доклад Европейската комисия, съобщи вчера Димитър Димитров - шеф на отдел „Държавен здравен контрол" в Министерството на здравеопазването. 91 на сто от водите за къпане в страната отговарят на строгите изисквания на европейското законодателство, добави той и уточни, че резултатите в доклада са от изследване на водите не само в Черно море, но и в езерата и язовирите, които имат обособени зони за отдих. В класацията обаче ни изпреварват Кипър, Гърция, Франция и Малта. Нашата страна обаче е преди страни като Италия и Испания, чиито евтини за стандарта на средноевропейците курорти до миналата година бяха предпочитани хит за летен отдих. Само 4 зони, а именно 8,2% от водите за къпане в Румъния, съответстват на по-строгите и препоръчителни изисквания. В България 91 на сто от тях отговарят на изискванията за къпане, се посочва още в доклада на ЕК.Зоните за къпане в страната са 93, като 89 от тях са по черноморското ни крайбрежие. Две поредни години Южният плаж във Варна се оказва най-замърсеното място за къпане в България, обясни д-р Димитров и допълни, че това се дължи най-вече на отпадните води, които се изливат направо в морето, без да се пречистят до необходимата степен, както изискват международните нормативни документи.Причината за замърсяването е и непосредствената близост на пристанището. По думите на Димитров и в момента тече проверка по всички проблемни места по Черноморието, където има замърсявания. Сред тях са Шабла и Балчик, където на някои места от заведения и хотели се изливат отходни води направо в морето.Според главният санитарен инспектор Тенчо Тенев обаче подобни проблеми имат и други туристически страни на море като Испания, Италия и Гърция.По думите му по-голям от проблема с мръсните морски води е този с импровизираните плажове.Не е ясно обаче колко точно са те в страната. Те са най-често край Дунава и язовири. Хората се плацикат и дори плуват в дълбокото, без на брега да има спасители. Не е ясно и в каква вода се потапят на тези места, подчерта д-р Тенев. По думите му всеки, който струпа малко пясък или чакъл край язовир и го обяви за плаж, може да привлече летовници, но това не означава, че плажът е законен, подчерта той и обясни, че от плуване в такива места човек може да се сдобие с куп кожни и гинекологични инфекции.Само четири са разрешените зони за къпане в страната, които не са на морето, а на язовири. Две от тях са при язовир „Кърджали" и по една при язовирите „Пчелина" и „Студена".
.
Сайт приема сигнали за мръсни води
Непрекъснати проверки на водите край черноморските ни плажове започнаха инспекторите от РИОКОЗ. Те проверяват и водоемите, разрешени за къпане, съобщи главният санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев. Резултатите от тях се качват в сайтовете на районните РИОКОЗ всяка седмица, а оттам чрез сателит се публикуват и в Google Earth. Според нормативните изисквания на Европейската комисия дори само една проба от зона за къпане да показва отклонения от качеството, тя се причислява към негодните за къпане, уточни той. В Google Earth вече е включена и система за приемане на сигнали за замърсявания от граждани. Те могат да се подават не само на английски, но и на български език.

вм / Black sea

1 коментар:

  1. Благодаря за статията, време беше да се научат някои истина, а не както пишат по вестниците само и само да си направят нужната продажба.Четейки това, че цените ще се задържат е добре за нас туристите,които ще можем да избираме къде да отседнем и то на по ниски цени, все пак когато си на море освен през нощта не ти трябва легло, през целият ден си на вън и дали си взел стая която е 5 звезди или съвсем обикновена няма значение поне според мен.Но не знам дали ако предварително си резарвираме ще е наистина по евтино.Миналата година пробвах но ми казаха като отида на място понеже хотела не рискува да запазава места дори ида си платим капаро и всичко на място се уреждаше.

    ОтговорИзтриване

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !