вторник, 17 август 2010 г.

Говна и лайна на българското Черноморие

Кметове, хотелиери и институции си прехвърлят горещия картоф с пречиствателните станции

Омагьосаният кръг с мръсното море

Строят бетонни джунгли, без да мислят как ще ги осигурят с ток и вода




Чиста или мръсна е водата на морето, се вижда и с просто око

Морето ни е мръсно. Това вижда всеки, който е успял да избяга от градската жега, за да се топне в "кристалните" води край големите ни курорти. И докато кръчмарите успяха да намерят някакво разрешение заради спиращия ток - предлагат на клиентите романтична вечеря на свещи и пържоли, печени на дървени въглища - проблемът с пречистването на отпадните води виси като дамоклев меч върху туризма ни. Ситуацията е обществена тайна за всички по веригата - инвеститори, хотелиери, туроператори, общински власти, хигиенни инспектори. Виждат го и почиващите. От години обаче всички, малко или много, си затваряме очите за проблема. С оправданието - нека да мине сезонът и тогава ще търсим решение. Да не разлайваме кучетата, за да не гоним поне чуждите туристи. Тактиката на ощипаната мома обаче явно няма да проработи у нас. Защото след като си отидат гостите, всички започват да броят събраните пачки от сезона и забравят проблемите. И така - до следващото лято. Когато отново заравяме главите в пясъка и се надяваме, че никой няма да усети вонята около луксозните хотели.
Кой е виновен за неволите на туристите? Горещият картоф се прехвърля от ръка на ръка, от институция на институция. А общото крякане е, че няма пари.
600 млн. лева европейски средства чакат кметовете да ги вземат, за да построят и обновят с тях пречиствателните станции. Става въпрос за населени места с над 10 000 жители. Финансиране се получава срещу проект, с който се кандидатства пред Министерството на околната среда и водите. Ако им е трудно, да се обадят за помощ, ще им съдействаме, обещават от МОСВ. Повечето от местните власти обаче не им се занимава с пречиствателни станции, защото в очите на избирателите изграждането им е скъпо и неблагодарно. За разлика от ремонтираните улици и осветлението, които веднага се набиват на очи. Изискват се и собствени средства за съфинансиране. За да улесни кметовете, министърът на еврофондовете Томислав Дончев вече подготвя промяна, така че за подобни проекти те да бъдат подпомагани от държавата. Ако не успеем да се справим с построяването на пречиствателни станции в градове с над 10 000 жители, Брюксел ще ни санкционира. 600 млн. обаче са нищожно малко за нуждите на цялата страна. Само чистата вода на Созопол ще глътне над 100 млн., коментират от екоминистерството. Според хората на Нона Караджова проблемът е в инвеститорите. Не можеш да построиш огромен комплекс с 500 легла, без да осигуриш канализация и пречисване, без да гарантираш електрозахранване и водоснабдяване. И законът забранява - при недостатъчни електромощности и при липсата на канализация не трябва да се изграждат нови сгради.
През последните години изникнаха огромни бетонни градове, в които никой не помисли, че освен да се вземат парите на туристите, трябва да им се осигурят и нормални условия. Хотел обаче не може да изникне като гъба след дъжд, без никой да е забелязал. Преди да започне строежът, инвеститорът представя идеен проект за одобрение на общината. От своя страна тя го съгласува с електроразпределителните дружества и ВиК, които гарантират, че има свободни мощности, обясни шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Много представители на местните власти издават разрешителни и си затварят очите, за да напълнят общинската хазна и собствения си джоб, твърдят препатили. "Ако са давани подкупи за разрешителните, то са виновни и тези, които са ги давали, и тези, които са ги взимали", не отрече Рагин.
Факт е, че и никой не знае какви са мощностите в пика на сезона, защото не всеки добросъвестно заявява колко туристи е настанил, категоричен е председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Това се прави, за да се крият данъци. Проблемът с мръсното ни море за пореден път доказва поговорката, че колективната отговорност е споделена безотговорност. И докато всеки дърпа чергата към себе си, туристите ще избягат към онези плажове, където мирише на риба, а не на отходни ями. И където освен син флаг имат и синьо море.
Наталия Малчева
Таня Киркова

стандарт / Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !