понеделник, 16 август 2010 г.

Прекъсванията на тока около Слънчев бряг изправиха на нокти хотелиерите

Деница Ватева

Прекъсвания на електричеството в часовете на пиково потребление, неяснота кого ще обхване ограничението, слухове за режим на тока, опити за намаляване на консумацията. Така изкараха и този уикенд хотелиерите и туристите в района на Слънчев бряг.

След голямата авария от края на юли, когато регионът остана на тъмно за над 30 часа, и периодичното прекъсване на тока в следващите дни още в петък вечерта някои от по-малките курорти останаха отново без осветление за по няколко часа.

В други пък имаше периодични прекъсвания или подаван по-слаб ток. Ситуацията, определена като критична заради жегите, изправи на нокти туристическия бизнес и доведе до призиви за пестене на енергия.

Още в петък малко след 19 часа хотелиери сигнализираха, че в някои от по-малките курорти около Слънчев бряг токът е бил спрян. Става въпрос за Каблешково, Ахелой, Обзор. Проблеми е имало още в Равда, бургаския квартал Сарафово и Поморие.

Тогава местният бизнес съобщи и че от бургаското поделение на ЕВН са обяснили, че се въвежда режим на ток - пет часа със и един час без електричество, който ще важи за района на север от Бургас. В петък вечерта такава информация беше записана и на телефона за аварии на дружеството, установи проверка на "Дневник".

Информацията за режима пък беше отречена по-късно от Електроенергийния системен оператор и самото дружество, но беше съобщено, че се въвеждат ограничения в подаването на електричество в зависимост от натоварването за пиковите часове вечерта. Същата ситуация се повтори и в събота, когато също на места токът беше спиран.

Задружно пестене


Заради напрегнатата обстановка редица институции излязоха с призиви за пестене на електроенергия. От Електроенергийния системен оператор съобщиха, че превишението на потреблението е с около 10%, което е във възможностите да бъде намалено с усилията на хотелиерите и туристите по курортите.

В обръщение до медиите пък кметът на Несебър Николай Димитров апелира "да се прецизират използваните електроуреди" и да бъдат изключени тези, от които няма неотложна нужда. По данни на общината в момента в района има 160 хил. туристи.

Допитване на "Дневник" до хотелиери показа, че няма много възможности за намаляване на потреблението. От съюза на собствениците в Слънчев бряг определиха като нереално да бъдат помолени туристите да не включват климатици и други уреди в стаите си.

Някои от хотелите съобщиха, че са помолили служителите си да изключват климатици и осветление в часовете на пиково потребление в стаите, в които са настанени. Други са купили газови котлони за кухните си.

От един от големите хотели съобщиха и че са успели да договорят с доставчика си на хранителни стоки по-чести, но по-малки доставки на продукти, което им е позволило да изключат част от фризерите. Все още не е ясно дали взетите мерки по места ще постигнат търсения ефект за 10% намалено потребление.

Последиците

Туристическият бранш на този етап не може да изчисли последиците от честите проблеми с електроенергията. При първата голяма авария хотелиерите имаха преки загуби заради развалени хранителни продукти и др.

Все още обаче е минало кратко време и не може да се каже дали чуждестранните гости са предявили претенции към туроператорите заради създадените им неудобства. За по-малките хотели обаче ефектът е видим и в момента.

"Имахме семейство с по-малки деца, което освободи стаята си въпреки едноседмичната си резервация и отиде в Царево", обясни пред "Дневник" Мариела Цонева, която е управител на семеен хотел в района. По данни на други хотелиери тези пренасочвания на дошли туристи към други курорти не са много, но все по-масови стават случаите, в които гости, резервирали стаи, се отказват от тях, преди да пристигнат.

Виновните...

От НЕК съобщиха, че новият мениджмънт на дружеството е установил, че "липсват значими инвестиции в преносната мрежа" през последните години, което е довело до сериозни проблеми, наслагвани от години. Отделно от това досега "компанията е нямала стратегия за развитие на мрежата" въпреки големите товари, свързани с присъединяването на вятърни електроцентрали и високото потребление на ток през лятото в курортите.

Проверка, поръчана от Българския енергиен холдинг, показа, че в периода от 2007 до 2009 г., вместо да се инвестира в рехабилитация на електропреносната мрежа, средствата на НЕК са насочвани към други проекти, сред които "Цанков камък" и "Белене".

През миналата седмица ДКЕВР съобщи, че започва проверка на инвестициите на НЕК през последните четири години. В случай че се открият нарушения, може да бъде наложена глоба от 1 млн. лв.

Междувременно от НЕК съобщиха, че част от мрежата край морето ще бъде подменена с нов тип свръхпроводими проводници, което трябва да увеличи двойно преносната й способност (виж карето). От компанията не се ангажираха със срок кога ще приключат ремонтите, но казаха, че правят "всичко възможно".

План на НЕК за рехабилитация

Ремонт на електропроводите ще има в:
- Галатея, област Варна
- Ветрен, област Бургас
- Ахелой, област Бургас (Слънчев бряг)
- Свобода, област Бургас
- изграждане на нов електропровод 100 кВ, област Бургас (Слънчев бряг)

дневник / Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !