събота, 16 юли 2011 г.

Най-лошите плажове са в Созопол и Слънчев бряг

Най-лошите плажове са в Созопол и Слънчев бряг

15-07-2011

Йордан Йорданов

Държавата ще поеме контрола на сигурността по морето

179 нарушения бяха регистрирани при проверка на 86 плажа от Българското Черноморие. Това заяви Милен Топалов, директор на дирекция “Концесии” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-честите нарушения са свързани с организацията на водно-спасителната дейност, поясни Топалов.

Проверката е била извършена в края на юни и началото на юли. Сред най-зле поддържаните плажове са Созопол-запад и Слънчев бряг-север, показват данните. Най-добрите плажове се оказват Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг-централен, Дюни, Елените, Равда, Св. св. Констатин и Елена, Св. Влас-централен. Според Топалов това се дължи на големите глоби, които са били изплатени от тях миналата година, в размер на по 300 000 лв.

Три са плажовете, които са без никакво обезопасяване по отношение на водно-спасителната дейност. На други 12 плажа пък не е осигурено медицинско обслужване. Има и случаи на незаконно строителство.

Държавата взима в свои ръце контрола на сигурността по морето, защото е очевидно, че общините не се справят. Това заяви по-рано пред бТВ зам.-министърът по туризма Иво Маринов. По думите му предстои да се направят промени в сегашната уредба, които ще решат кой орган ще може да извършва контрола. Маринов обясни още, че за инцидента с удавеното германче на Златни пясъци има производство срещу неизвестен извършител и след проверката ще се вземат мерки, за да се покаже, че това не е имиджът на България. Зам.-министърът допълни, че няма информация колко басейна работят на територията на общините по Черноморието, но отговорността за това е на собствениците. От МРРБ заявиха, че още през април са изпратили молба до общините, с която ги молят да проверят подобни водни басейни. Тогава те получили отговор, че всичко е наред и сезонът може да започне. Все още обаче от МРРБ не са убедени, че трябва да има отделен орган, който да следи техническото състояние на басейните.

новинар / Bulgaria Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !