петък, 15 юли 2011 г.

Чуждите туристи харчат близо 90 евро на ден

Чуждите туристи харчат близо 90 евро на ден

14-07-2011

Александра Коларова

Българинът си почива само по 5-6 дни през лятото

Средният разход на чужденец, избрал да почива в България, е между 71 и 88 евро на ден. Това показва статистика, изготвена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Данните разкриха, че българите са все по-пестеливи, като отделят само между 19 и 24 евро на ден.

3/4 от чуждестранните туристи у нас са главно от страни членки на ЕС, уточни Иво Желев, като се позова на статистика за последните 12 месеца. Очаквано чуждестранните туристи у нас отделят много повече средства за почивка от българина, а ваканцията им е по-дълга. Отделеното време за отдих при чужденците е около 9-10 дни през летния сезон и 6-7 дни през есента, зимата или пролетта.

Между 45 и 68 процента от чужденците предпочитат над два вида туризъм. В същото време българите отделят пари за 5-6 нощувки през лятото и за 3 през останалите сезони, тъй като не изпитвали необходимост от повече разнообразие. Най-голям е броят на туристите на възраст между 25 и 46 години.

Основният поток от туристи е по Черноморието (до 72%). Прави впечатление, че почти няма интерес към старите български столици, включително и София, като малко над 13 на сто от туристите избират да посетят тези културни забележителности.

Главната неудовлетвореност от страна на чуждите посетители е от мръсотията, лошата инфраструктура и най-вече от това, че няма достъпност за хора с увреждания. Имиджът на България е на „евтина дестинация”, в която е налице липса на квалифициран персонал, зле поддържани културни паметници, пасивност на бизнеса и липса на сътрудничество.

Изпълнителният директор на ИПК Интернешънъл Ролф Фрайтаг представи анализ на международните пазари. Той подчерта, че 65 процента от приноса за туристическия оборот на България идва от Гърция, Украйна, Сърбия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Германия, Чехия и Швеция. По думите му страната ни е с най-добрите цени в целия свят. Експертът посочи като основни пречки пред развитието на туризма конкуренцията от страна на средиземноморските страни и визовия режим.

в но / Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !