петък, 12 август 2011 г.

20 убодени от морски дракон във Варна ! Рибата има отровни жлези на гърба и страничните перки !




20 убодени от морски дракон във Варна

Рибата има отровни жлези на гърба и страничните перки

петък, 12 август 2011

Варна

20 убодени от морски дракон са преминали през Клиниката по токсикология във Военноморска болница-Варна, съобщи "Фокус".

Морският дракон има отровни жлези на гърба и страничните си перки. Рибата не е активна, не напада туристите или плуващите в морето, живее на дълбоко, заровена в пясъка.

Обикновено убожданията са при рибари, които хващат на въдица тази риба, която прилича на попче. Ако не я разпознаят, започват да я откачат и се набождат на шипове, които като спринцовка изстрелват невротоксин.

Много рядко, изхвърлена на брега, рибата може да бъде настъпена и да инжектира отровата в крака на човека. Редки са случаите, ходейки по дъното на морето, хората да се натъкнат на нея. макар и мъртва, тя задържа отровата в шиповете си.

При убождане от морски дракон се усеща силна болка, която обхваща не само мястото на убождането, но и цялата ръка. Може да настъпи гадене, световъртеж, обща слабост.

Болката е толкова силна, че убодените са принудени да търсят лекарска помощ, което е добре, защото за тези, които не го правят, най-често има тежки последици.

След 15-20 минути мястото започва да отича и да се зачервява. По-късно може да се добави вторична инфекция.

При убождане от дракон до няколко минути може да се реагира с топла вода, в която да се постави пострадалата ръка. Обикновено на морския бряг не се намира топла вода и пострадалите трябва да потърсят лекарска помощ, за да получат пълен комплект от медикаменти и да се избегнат късните усложнения.

Туристите трябва да се пазят и от медузите. В България има три вида медузи, чиято отрова е пареща, предизвиква предизвиква сърбеж и обриви по тялото. По-опасна е за хората, които са алергични.

асн / Bulgarian Black sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ - БЕТОН,МУТРИ И ФЕКАЛИИ !

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето

Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Фекалните води на Слънчев бряг отиват директно в морето
Rest of the Black Sea,Bulgaria - never !